Çoğu insan dinlemek için sağ kulağı tercih eder

Çoğu insan dinlemek için sağ kulağı tercih eder

Yeni araştırmalar, çoğu insanın günlük ortamlarda kendilerine hitap edilmesini sağ kulaklarına tercih ettiğini ve istek sol kulaklarından ziyade sağ kulaklarına geldiğinde iyilik yapma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor

İnsanlarda iyi bilinen bir asimetri, sözel uyaranları dinlemede sağ kulağın baskınlığıdır; bunun, beynin sol yarıkürenin sözel bilgiyi işlemedeki üstünlüğünü yansıttığı düşünülmektedir. Sağ kulakla duyma tercihi aynı zamanda sıçanlarda, Japon makaklarında, harpy kartallarında, deniz aslanlarında ve köpeklerde de görülür.

Ancak bugüne kadar insan iletişiminde kulak tercihini inceleyen çalışmaların çoğunluğu kontrollü laboratuvar çalışmalarıydı. Günlük insan davranışlarında kendiliğinden kulak baskınlığına dair yayınlanmış çok az gözlemsel kanıt bulunmaktadır. Şimdi, İtalya’nın Chieti kentindeki “Gabriele d’Annunzio” Üniversitesi’nden Luca Tommasi ve Daniele Marzoli, İtalyan diskoteklerinde yapılan üç çalışma serisinde, gürültülü gece kulübü ortamlarındaki sosyal etkileşimler sırasında kulak tercihini gözlemlediler. Bulgular yakın zamanda 20 Haziran’da Naturwissenschaften dergisi tarafından çevrimiçi olarak yayınlandı.

Diskoteklerde işitme

İlk çalışmada 286 kulüp oyuncusu arka planda yüksek sesli müzik eşliğinde konuşurken gözlemlendi. Toplamda etkileşimlerin yüzde 72’si dinleyicinin sağ tarafında gerçekleşti. Bu sonuçlar, laboratuvar çalışmaları ve anketlerde bulunan sağ kulak tercihiyle tutarlıdır ve yan sapmanın laboratuvar dışında kendiliğinden görüntülendiğini göstermektedir.

İkinci çalışmada, araştırmacılar 160 kulüp oyuncusuna yaklaştılar ve duyulamayan, anlamsız bir ifade (“babababa” gibi) mırıldandılar ve deneklerin başlarını çevirerek sağ kulaklarının solunu sunmalarını beklediler. Daha sonra deneklerden bir sigara istediler (İtalyanca’da istek özellikle “Hai una sigaretta?” idi ve İngilizce’ye “Sigaranız var mı?” şeklinde çevrilebilir). Genel olarak yüzde 58’i dinlemek için sağ kulağını, yüzde 42’si ise sol kulağını kullandı. Alınan sigara sayısı ile talebi alan kulak arasında herhangi bir bağlantı bulunamadı.

Üçüncü çalışmada araştırmacılar, sigara isterken 176 kulüpçüye kasıtlı olarak sağ veya sol kulaklarına hitap etti. Kulüptekilerin sağ kulağıyla konuştuklarında sol kulağına kıyasla önemli ölçüde daha fazla sigara elde ettiler.

Beyin yarıkürelerinin tercihleri

Tommasi, birlikte ele alındığında, bu sonuçların sözlü iletişimde sağ kulak/sol yarıküre avantajını ve beynin iki yarısının yaklaşma ve kaçınma davranışında ayırt edici uzmanlaşmasını doğruladığını söyledi.

“İki kulak arasındaki fark, yalnızca kulakların farklı performansına atfedilemez (yine de önceki çalışmada belgelenmiştir), aynı zamanda kontralateral kulakla daha güçlü bir şekilde bağlanan sol ve sağ yarıkürelerin tercihli işlemesine de atfedilebilir. kulaklar,” Tommasi WordsSideKick.com’a söyledi. (Kontralateral “karşı tarafta” anlamına gelir; dolayısıyla bu durumda, sağ kulak seslerinin beynin sol tarafında daha fazla işlendiği, sol kulak seslerinin ise sağ tarafta daha fazla işlendiği anlamına gelir.)

Beynin sol yarıküresinin dil işlemeye daha fazla dahil olduğunu, bunun da günlük durumlarda dinleme için sağ (karşı kulak) kulağın tercihli kullanımını haklı çıkardığını söyledi.

Tommasi, “Ayrıca, sol yarıküre yaklaşma davranışında daha fazla yer alırken, sağ yarıkürenin geri çekilme ve kaçınma davranışında rolü var: bildirilen deneylerde sigara ikram etme eğilimi arasındaki küçük farkın temelinde bu gerçekler yatıyor” dedi. .

Sağ kulaklar ve bilgi

Tommasi, insanların yalnızca sağ kulakla duymayı tercih etmediğini, aslında bilgileri sağ kulaklarımızla daha iyi duyduğumuzu söyledi.

Ancak önceki araştırmalara göre hangi kulağın “daha iyi duyduğu” sorusunun o kadar da basit olmadığını ekledi.

“Bu, girdinin türüne bağlıdır: işlenecek özellikler belirli bir dilin sesleriyle (yani fonemlerle) bağlantılıysa, konuşma sağ kulakla ‘daha iyi’ duyulur; oysa sol kulak bir avantaja sahip olabilir. Tommasi, “Konuşmanın fonemik olmayan yönlerini (yani prozodi, duygusal ipuçları vb.) ayırt etmek” dedi.

Müzik, çevre sesleri ve gürültüler konusunda ise beyin yarımkürelerinin ve dolayısıyla kulakların kapasiteleri arasında farklılıklar vardır.

Perde, tını ve ses yüksekliği sol kulakta (sağ yarıküre) daha iyi ayırt edilir, ancak süre sağ kulakta (sol yarıküre) daha iyi ayırt edilir.

Tommasi, “Gördüğünüz gibi resim o kadar basit değil, ancak dilin bilgi içeriği söz konusu olduğunda sağ kulak baskın çıkıyor” dedi.

En son diskotek bulgularıyla ilgili olarak Tommasi ve Marzoli şu sonuca varıyor: “Çalışmalarımız, insanlarda ve diğer türlerde, yalnızca türe özgü sesli iletişim için değil, aynı zamanda duygusal tepkiler için de sosyal etkileşimler sırasında yanal davranışların ortak bir ata olduğu fikrini doğruluyor.

Araştırma, Avrupa Toplulukları Komisyonu tarafından desteklenen bir projenin parçasıydı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Hemen Ara sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı